+36 70 3600 863 info@tisztavizmuvek.hu

Kútvíz tisztítás

Kútvizből ivóvíz vagy technológiai víz előállítása

Amikor nincs vezetékes víz – kútvíz tisztításra van szükség

A kútvíz kezelése többféle igény kapcsán merülhet fel. Az alábbiakban a két leggyakrabban előforduló esetet mutatom be, de ezen kívül léteznek még egyéb okok, amikor kútvíz tisztítás szükséges.

1. Kútvízből ivóvizre van szükség

A legtöbb esetben kútvízből is lehet ivóvíz minőségű vizet nyerni. Lakossági, ipari, mezőgazdasági felhasználásra egyaránt, például állattartó telepek részére. A technológia minden esetben hasonló, csupán a berendezések teljesítményében van különbség.
Az eljárás során mikrobiológiai tisztításra is szükség van – baktériumok, vírusok, gombák, mentesítése, mely két módon kivitelezhető:

  • vegyszeresen, hypo alkalmazásával
  • uv lámpával is tudunk baktérium, vírus mentesíteni.

2. Kútvízből technológia vizet kell előállítani

Az így kinyert víz felhasználható technikai víznek, például öntözésre. Az ivóvíz előállításhoz képest ekkor más a tisztítási folyamat. A technikai víznek nem kell olyan tisztaságú vizet előállítani, mint ivóvíznek.

Technikai víz előállítása fúrott kútból gyakran az alábbi technológiákat foglalja magában:

  • vas-, mangán mentesítés,
  • vízlágyítás,
  • arzénmentesítés.

Minden esetben a megrendelő igényeinek megfelelő technológiákat alkalmazunk.

 

Kútvíz bevizsgálás

Ásott és fúrt kutak esetében mindeképp célszerű a kútvíz bevizsgálása, hogy milyen káros anyagokat tartalmaz a kútvíz.

Kútvíz kezelés során vízvizsgálati jegyzőkönyvet kell csináltatni, mely a víz kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait mutatja.

A vízvizsgálati jegyzőkönyvön felül szükséges még pontosan tisztázni, hogy a megrendelőnek
mekkora mennyiségű vízre van szüksége
a víz milyen minőségű és összetételű legyen.

Ezek után tudjuk megbeszélni az optimális technológiákat, vagyis kiválasztani az adott feltételeknek leginkább megfelelő, stabilan működő, hatékony rendszert.

Például a sörgyártáshoz előkészített tisztított vízhez szükséges a víz magnézium tartalma, így azt nem kell kiszűrni. Ellenben a pálinkafőzéshez teljesen tiszta vízre van szükség, vagyis ásványi anyagoktól, sóktól mentes vízet kell előállítani.

Technikai víz szükséges

  • kazántápvízhez, ez lágy kell legyen
  • kondenzvizet teljes sótalanítóval tisztítunk
  • öntözéshez
  • fűtéstechnológiához

Az igényfelmérés történhet helyszínen is, vagy telefonon keresztül, mely alapján elkészítjük az árajánlatot. Komplex kivitelezést nyújtunk, mely magában foglalja a szükséges anyagok, alkatrészek és berendezések beszerzését, de nem tartalmazza a szükséges vízügyi engedélyeket. Időszakos vagy alkalmi karbantartási szolgáltatás igény szerint.

Nagyobb felhasználók esetében néha szükség lehet gáztalanításra, metánmentesítésre is. Ez főleg ipari létesítményeknél merül fel, ahol ezeket az értékeket is vizsgálják. Ilyen esetekben kivesszük a vízből a gázokat is. Ez a technológia folyamatos karbantartást igényel.

Kútvízkezelés során szükség lehet nitrátmentesítésre és ammóniamentesítésre is, ez szintén a vízvizsgálati jegyzőkönyvből derül ki.

Vannak esetek amikor a bejövő víz összetétele megengedi, hogy akár egy berendezéssel, költséghatékonyan ki tudjuk szűrni a vízből a méreganyagokat: vas, mangánt, ammóniát, szerves anyagot és lágyítani is tudjuk a vizet.

Hívjon most!

Amennyiben nem vagyok telefonon elérhető, kérem küldjön üzenetet, és amint tudom visszahívom.