+36 70 3600 863 info@tisztavizmuvek.hu

UV sterilizálás

UV steril

Milyen esetelben használható jól az UV sterilizás?

UV- c fényspektrumon a baktérium tenyészetek nagyrésze elpusztul, ezt használjuk ki az UV sterilizálás során.

Nagy előnye a technológiának, hogy elkerüljük a víz kémia összetételének megváltoztatását, szemben a klórozással.

Nagyon jól működő technológia, de a kalibrálása aprólékos, nagy precizitást igényel. Pontosan kell kalibrálni az átfolyási mennyiséget, és a kvarclámpa teljesítményét kell a maximális átfolyáshoz beállítani.

Az UV sterilizáló felépítése

A nemesacél reaktorházban egy üvegcső található, abban helyezkedik el a lámpatest, ami olyan fényspektrumot bocsájt ki, ahol elpusztulnak a baktériumok. A víz maximális átfolyási sebességét kell figyelembe venni, különben csak ritkítja a baktériumokat, nem az összeset öli ki.

Kútvíz kezelés esetében – ahol baktérium tenyészetek is vannak – ez egy szükséges technológiai lépés, de gyakran előfordul vezetékes víz esetében is, mivel az ivóvíz hálózathoz adagolt hypo csak ritkítja a baktériumokat, de nem öli ki teljes mértékben.

Probléma lehet a pangó hálózati részekben, amikor nincs folyamatos mozgása a víznek, mert ekkor a baktérium tenyészetek elszaporodhatnak. Jellemzően akkor használjuk, ha ivóvízre van szükség.

Van olyan baktérium tenyészet ahol ez nem elégséges, illetve kapacitás kérdése is, hirtelen nagy mennyiségű vízszükséglet esetében nem ez a legcélszerűbb megoldás. Ott vannak költséghatékonyabb megoldások is, például adagoló szivattyú.

Hívjon most!

Amennyiben nem vagyok telefonon elérhető, kérem küldjön üzenetet, és amint tudom visszahívom.